Schoonmaak slagerijen
De schoonmaak van slagerijen is van belang om kwaliteitsproducten te kunnen leveren. Als het reinigen van een slagerij slecht wordt gedaan ontstaan bacteriën, waar mensen bij het eten van vlees ziek van worden. Daarom is een reiniging van slagerijen van zeer groot belang.
Schoonmaak van slagerijen
De schoonmaak van slagerijen is even belangrijk als het veilig bereiden van de producten die in de winkel moeten worden verkocht. Er wordt namelijk gewerkt met rauwe producten, die heel ontvankelijk zijn voor bacteriën, vooral bij wat hogere temperaturen. Als de schoonmaak van slagerijen niet goed wordt gedaan, worden de producten die vandaag zijn gemaakt besmet met de bacteriën die gisteren zijn ontstaan. Daarom is schoonmaak van slagerijen een dagelijks terugkerend proces, dat zeer nauwkeurig moet worden uitgevoerd. De overheid heeft voor de slagersbranche strenge hygiëne-eisen opgesteld, waar elke slagerij aan moet voldoen. Er worden controles op die regels uitgevoerd. Een slager die de schoonmaak niet naar behoren heeft gedaan kan sancties verwachten. In eerste instantie is dat een boete. Maar als de situatie bij een volgende controle opnieuw niet in orde is, kan de slagerij op last van de instanties worden gesloten.
Offerteaanvraag schoonmaak slagerij
Protocollen voor de schoonmaak van slagers
Om er zeker van te zijn dat de schoonmaak van slagerijen aan alle regels voldoet en dagelijks op de juiste manier wordt uitgevoerd, is het goed om volgens een plan te werken. Dat plan kan door de slagerij zelf worden opgesteld, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van suggesties die door de branche zijn opgesteld. Het opstellen van een protocol om de hygiëne in de slagerij te garanderen begint met het identificeren van mogelijke risico’s. Als alle risico’s in kaart zijn gebracht wordt er een plan gemaakt om elk risico te elimineren. Het lijkt alsof je nu aan alle voorwaarden hebt voldaan, maar niets is minder waar. Er moet ook een soort logboek worden bijgehouden, zodat exact kan worden gecontroleerd of de maatregelen die zijn bedacht om de risico’s te elimineren, ook werkelijk zijn uitgevoerd. Dat logboek moet altijd worden bijgehouden, zodat precies bekend is wat er is gedaan, hoe laat en door wie. Als blijkt dat er toch vervuiling is ontstaan kan achteraf altijd worden gekeken waar een fout is gemaakt.
De praktijk bij de schoonmaak van slagerijen
De schoonmaak van slagerijen begint met het gedrag en de discipline van de werknemers. Alle werknemers moeten schone kleding dragen. Om te voorkomen dat er haren of huidschilfers in het vlees komen tijdens het bereiden of verpakken, is een haarnetje of een mutsje verplicht. In een slagerij wordt gewerkt op werkbladen, met machines en met messen. Het is een goede gewoonte om deze hulpmiddelen meerdere keren per dag goed schoon te maken. Uiteraard moet de hele slagerij aan het einde van de dag helemaal grondig worden gereinigd. Alle messen, snijmachines, vitrines, houders voor verpakkingsmaterialen en werkbladen worden schoongemaakt. Het is zelfs noodzakelijk om de vloer met water schoon te maken, zodat er geen kleine restjes rauw vlees blijven liggen. Zoals je ziet heb je met de schoonmaak van slagerijen de hele dag te maken.
Offerteaanvraag schoonmaak slagerij
De werkomstandigheden in de slachterij / slagerij
De meeste producten in een slagerij worden niet in ingevroren toestand verkocht. Omdat het om rauw vlees gaat moet het vlees worden uitgestald in omstandigheden waarin bacteriën geen kans hebben om zich te ontwikkelen. Dat betekent dat een slagerij moet worden uitgerust met gekoelde vitrines. Als het vlees daarin wordt gelegd kunnen klanten aan de kleur zien dat het vers is. Er moet goed worden bijgehouden hoe lang vlees in de koelvitrines ligt. Want zelfs daar blijft vlees niet onbeperkt lang goed. Er moet dus een administratie zijn waaruit is af te lezen hoe lang elk stuk vlees in de vitrine ligt. Op vlees dat op de uiterste versheidsdatum wordt verkocht wordt meestal korting gegeven. Ook wordt aan de klant uitgelegd dat het vlees niet lang houdbaar is.
Gedrag is cruciaal voor de reiniging van slagerijen
Hygiëne speelt ook een belangrijke rol bij het verpakken van het vlees. Dat gaat niet alleen over het inpakken van producten voor klanten, maar ook over het afvoeren van vlees dat niet meer verkocht kan worden. Bij het verpakken van vlees moeten handschoenen of plastic verpakkingsmateriaal worden gebruikt, om te voorkomen dat de medewerkers het vlees met hun blote handen aanraken. Aan de verpakking zelf worden strenge eisen gesteld. Vlees dat bij de bereiding van de producten als afval overblijft en vlees dat niet langer houdbaar is, wordt afgevoerd naar een afvalverwerker. Ook hiervoor gelden strenge regels, zodat er geen nare luchtjes of maden kunnen ontstaan. Zoals je ziet bestaat het grootste deel van het werk in een slagerij uit het rekening houden met de hygiëneregels.
Offerteaanvraag schoonmaak slagerij